Documents Noucentisme

DOCUMENT 1

EUGENI D’ORS I EL GLOSARI:

La glosa és un nou gènere, inventat per ell i per això l'escriu amb una sola s per diferenciar-lo de la glossa. Podríem definir-lo com un assaig breu, no superior a una pàgina, amb un estil enlluernador, que pretén persuadir i fer reflexionar sobre fets de la vida col.lectiva. A Eugeni d'Ors li servia per difondre l'ideari noucentista i per això va crear paraules noves i va propagar-ne d'altres que ja existien.
El seu estil és com el d'una paràbola, conte moral, apòleg, prosa lírica, aforisme, narració...: usa símils, una expressió i sintaxi barroques, recursos efectistes, hipèrbatons, el.lipsis, exhortacions, metàfores, arcaismes, neologismes, tot plegat amb un estil àgil i enginyós , que va significar una autèntica revolució en la prosa periodística de l'època. És curiós que l'ideòleg de la mesura tingués un estil tan barroc escrivint...
Va tenir tant èxit que la gent el llegia i després comentava les gloses en reunions i tertúlies de tota mena. Hi parlava d'aparadors, grans magatzems, venedors de diaris, damisel.les que travessaven el passeig de Gràcia, cinema, publicitat, circ, moda, sales d'espera d'estacions de tren, del tramvia, del taxi, del telègraf... Era el "flanêur" de Charles Baudelaire, que recorre la ciutat sense presses, i descriu allò que veu però sota el prisma de la reivindicació de l'individu per sobre de la massa, de l'aristocràcia de sang i la cultural.
D'Ors va ensenyar els lectors a passar de l'anècdota a la categoria, un aspecte més abstracte, general i permanent. Ensenyava a pensar als catalans en una època d'obrers i pistolers empresarials: una cosa inaudita.
Va fer servir tres estratègies: defensar un pensament nou (el noucentisme) i fer com si defensés un pensament tradicional (l'ordre ,la jerarquia i la continuïtat) ; agafar els corrents de la nova filosofia de l'Europa d'entreguerres i fer veure que era el retorn a l'objectivitat i al mediterrani; i donar aquests valors a la burgesia urbana nacionalista emergent, que va ser la jugada mestra: la volgué aristocratitzar en el bon gust, l'obertura de mires i el sentit d'autoritat.

Eugeni d’ Ors era com un nou representant del despotisme il·ustrat francès , i va ser, successivament, modernista i catalanista, noucentista i imperialista, catòlic i falangista i sempre partidari de la tradició i l’avantguarda. En la seva etapa noucentista va difondre la filosofia del seny i la intel·ligència, metaforitzada en la sardana.

DOCUMENT 2

ELS FRUITS SABOROSOS. JOSEP CARNER