MODERNISME

EL MODERNISME

A principi del anys 90 del segle XIX va sorgir un desig de modernitat en el món intel·lectual català perquè els artistes, escriptors, pensadors catalans es van adonar que el país anava endarrerit respecte a la resta d’Europa. Van deixar de mirar cap a Madrid i es van emmirallar en França, Alemanya, Anglaterra i els principals centres culturals europeus.

imgres-2

El Modernisme és, per tant, el moviment cultural que pretén posar a Catalunya a nivell d’Europa. És la suma de les diferents tendències artístiques que van penetrar a Catalunya a partir del 1890. El Modernisme va acabar el 1911 coincidint amb la mort de Joan Maragall.

PERÍODES:

1.- 1892- 1900. Revista l’Avenç. En aquesta publicació es va donar a conèixer la cultura europea i va promoure la reforma lingüística. Va desaparèixer per ser massa anarquista.

2.- 1900-1911. Revista Joventut. Consolidació del moviment. Perd agressivitat.

IDEES IMPORTANTS:

1.- El Modernisme neix marcat per l’enfrontament entre l’artista i la societat.

2.- Definició d’artista modernista:

imagesProgressista

Antimaterialista

Inconformista

Individualista

Sacerdot de l’Art

Heroi social

Bohemi

Vitalista

Artista Total

3.- Influència del filòsof alemany Friedrich Nietzsche. Així parlà Zaratustra ha esdevingut el llibre més llegit i l’obra central de Nietzsche. La seva crítica radical a la religió, a la metafísica, ala moral es complementen amb la part més positiva de la seva filosofia. Zaratustra dirà sí a la vida i establirà la nova taula de valors.

Temes que apareixen en un primer pla:

• La mort de Déu. Amb la mort de Déu s’enfonsen tots els ideals. Nihilisme. La societat occidental ha perdut els valors i s’han creat uns interessos contra la natura. Això desemboca en el no res. (nihil) res en llatí. No hi ha veritat ni mentida.

• El superhome. La doctrina del superhome es fonamenta en la mort de Déu. Els cristians volen seguir vivint i creuen en el més ellà, en déu perquè això els omple d’esperança. El superhome serà el nou «déu terrenal», serà el «sentit de la terra»; el pol oposat al «darrer home». El superhome esdevindrà el gran creador de valors. És l’únic que sap i reconeix tot això. La massa està alienada, ell sap qui és. Sap que no hi ha res. imgres-1Transmet la seva superioritat  als humans.

• La voluntat de poder. Únicament amb la voluntat de poder s’expressa una energia sempre inquieta que crea noves formes de vida. Actua amb vitalisme.

• L’ETERN RETORN: S’ha d’actuar de tal manera que puguis desitjar que tota la teva vida es pugui repetir en aquest instant present. Enarbora el present.

• El món és retorn: no es pot conceptualitzar, hi ha tantes manifestacions per definir-lo que és impossible trobar una única forma.